De 5 S'en van Harvey Karp

Harvey Karp heeft 5 mooie en hele fijne tips om een (pasgeboren) baby beter te laten focussen op slaap. Harvey Karp is een Amerikaanse verpleegkundige en heeft na jarenlang onderzoek en werken met baby’s een aantal boeken geschreven waarin hij goed kijkt naar de slaap van baby’s en wat zij op welke leeftijd van hun ouders nodig hebben, waarbij het niet altijd medisch wordt belicht maar ook vooral naar wat nu echt werkt en baby’s helpt focussen op slaap. Dit is precies wat ik zelf als ouder ook ervaren heb toen ik worstelde met de slaapproblemen van mijn zoon. Veelal werden er tips gegeven met betrekking tot voeding (andere voeding, voeding verdikken en johannesbroodpitmeel erin, of juist middeltjes om de gasvorming te verminderen)

Lees meer »

Hoe lang kan mijn baby eigenlijk wakker zijn?

Om te weten hoe lang je baby wakker kan zijn en wanneer hij weer moe is hebben we een wakkere tijd benadering.Een wakkere tijd benadering is een hulpmiddel en een leidraad om te weten wanneer je kan verwachten dat jebaby weer moe is. Een wakkere tijd benadering geeft een richtlijn aan het aantal minutendat je baby wakker kan zijn.

Lees meer »

Wanneer kun je overgaan van 2 dutjes naar 1 dutje?

Het is soms lastig om te weten en te bekijken of je baby echt naar 1 dutje kan gaan. De ene dag zal hij soms wel een dutje nodig hebben, en de andere dag is hij vrolijk tot aan de lunch. Soms merk je dat je hem toch beter naar bed had kunnen doen. 𝘏𝘰𝘦 𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘫𝘦 𝘰𝘧 𝘫𝘰𝘶𝘸 𝘣𝘢𝘣𝘺 𝘵𝘰𝘦 𝘪𝘴 𝘢𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝟷 𝘥𝘶𝘵𝘫𝘦 𝘪𝘯 𝘱𝘭𝘢𝘢𝘵𝘴 𝘷𝘢𝘯 𝟸

Lees meer »

4 maanden slaapregressie

Wanneer je baby 4 maanden wordt kan hij in meer of mindere mate beïnvloedt worden door de 4 maanden slaap regressie. De regressie betekent eigenlijk een progressie in de ontwikkeling maar kan effect hebben op de slaap van je baby. Er komt meer structuur in de slaapcyclussen en de dutjes zullen bij een juiste routine meer op dezelfde tijden plaatsvinden. ⁣De interne biologische klok is nu goed ontwikkeld!Wanner je baby al lange dutjes maakt en goed kan settelen zal hij/zij minder problemen ervaren tijdens deze slaap regressie.⁣⁣Indien je baby moeite heeft met settelen, in slaap komen of hazenslaapjes maakt kan hij tijdens deze periode dit nog meer laten zien en ook gedurende de nacht minder makkelijk de slaapcyclussen aan elkaar knopen. Een cyclus overdag zal dan 40-45 minuten zijn, waarbij een slaapcyclus tijdens de nacht ineens naar 2-4 uur gaat in plaats van 4-6 uur achter elkaar.⁣Soms komt deze regressie pas bij 5/6 maand omdat je baby bij 4 maand aan de kortere dutjes overdag begint en de nacht pas later gefragmenteerd wordt. ⁣⁣𝗪𝐚𝐭 𝐡𝐞𝐥𝐩𝐭?⁣✅Leer je baby zelf te settelen vanaf nu. ⁣✅Vanaf 4 maanden kan je baby ook echt leren zelf te settelen voor slaap. ⁣

Lees meer »

8-9 maanden slaap regressie

Rond de 8/9 maand maakt je baby weer een grote progressie door in zijn ontwikkeling. Je baby leert zich op te trekken of zelfs te staan. Je baby merkt dat er een wereld om hem heen is en wil hier het liefst zo veel mogelijk bij zijn. De hersenen van je baby worden gevormd door het maken van nieuwe verbindingen (synapsen) Hierdoor kan het rond deze periode moeilijk zijn om je baby te settelen en zal hij zich wat meer verzetten wanneer hij gaat slapen. Je baby merkt het als je weggaat en kan hier wat meer moeite mee hebben. Je baby huilt harder en meer intens.

Lees meer »