De 5 S'en van Harvey Karp

Gepubliceerd op 8 maart 2022 om 16:31

Harvey Karp heeft 5 mooie en hele fijne tips om een (pasgeboren) baby beter te laten focussen op slaap. Harvey Karp is een Amerikaanse verpleegkundige en heeft na jarenlang onderzoek en werken met baby’s een aantal boeken geschreven waarin hij goed kijkt naar de slaap van baby’s en wat zij op welke leeftijd van hun ouders nodig hebben, waarbij het niet altijd medisch wordt belicht maar ook vooral naar wat nu echt werkt en baby’s helpt focussen op slaap. Dit is precies wat ik zelf als ouder ook ervaren heb toen ik worstelde met de slaapproblemen van mijn zoon. Veelal werden er tips gegeven met betrekking tot voeding (andere voeding, voeding verdikken en johannesbroodpitmeel erin, of juist middeltjes om de gasvorming te verminderen)

Harvey Karp heeft daarbij gekeken naar andere culturen en naar wat de ouders in zijn praktijk ervaarden. Er is echt verschil te merken tussen de ene en de andere baby. Waar de baby van een vriendin rustig is en makkelijk in slaap komt en weinig huilt, kun jij nu net een baby hebben waarbij het net iets lastiger gaat. Wanneer jij je baby gevoed hebt en zijn luier hebt verschoond en je merkt dat je baby moe is en hem of haar in zijn bedje legt kun jij ervaren dat je baby niet de rust kan vinden om in slaap te komen. Hoe kan dit nou? Heeft hij toch nog wat nodig? Zal hij het ergens anders prettiger vinden om te slapen? Je vraagt advies aan familie of aan vrienden of je gaat naar de dokter, waar je soms vertelt wordt dat het wel beter wordt naarmate je baby ouder wordt. Maar je hebt op dit moment echt hulp nodig.

Harvey Karp heeft mijn ogen doen openen met de volgende tips:

Voor sommige baby’s is er een te groot verschil tussen de omgeving van de baarmoeder en de wereld waarin hij geboren wordt. In de baarmoeder was er een omgeving waarin de baby rustig en kalm is. Je baby heeft een andere houding, er is continue geluid, voeding en beweging. Wanneer een baby geboren wordt komt hij op een plek waar niet alle aspecten aanwezig van de baarmoeder aanwezig zijn. Voor deze baby’s is het fijn om de omgeving van de baarmoeder toch wat meer na te bootsen zodat het verschil wat minder groot is en hun kalmeringsreflex weer wordt teruggevonden zodat ze tot rust kunnen komen.

Hoe kun je de baby’s die moeite hebben met tot rust komen wat meer helpen en wat helpt dan daarbij?

  • Om de transitie wat minder groot te laten zijn en je baby rustig te laten wennen aan de omgeving is het goed om een soortgelijke situatie als in de baarmoeder te creëren.

 

Met het inbakeren krijgt je baby contact met zijn eigen huid en dit geeft direct het warme veilige gevoel van de baarmoeder. Het zorgt ervoor dat je baby zich kan focussen op slaap en niet wakker wordt gemaakt door de schrikreflex (moro) Het voorkomt dat je baby blijft zwaaien en schoppen met zijn benen en zorgt dat je baby meer en makkelijker kan slapen.

  1. Even op de zij of de buik liggen (niet om te slapen)

 Sommige baby’s vinden het niet direct prettig om op hun rug te liggen en voor hen is het fijn dat ze af en toe even op hun zij of buik kunnen liggen. Deze baby’s zijn gevoelig voor het liggen op hun rug en kunnen juist minder goed rustig worden wanneer ze op hun rug liggen. Je kan je pasgeboren baby hiervoor in een draagzak of draagdoek doen, hierdoor kan hij beter kalmeren. Daarnaast kun je je baby ook op zijn zij kalmeren wanneer je hem in je armen hebt. Draag zijn hoofdje in je hand en ondersteun het lijfje van je baby met je hand.

 

  1. Sussen of white noise.

Sussen of het gebruik maken van white noise kan de hartslag van je baby verlagen. In de baarmoeder is je baby juist gewend aan het geluid wat er om hem heen is. Je baby hoort dezelfde geluiden die jij hoort maar ook onder andere het stromen van het bloed. Het gebruik van white noise kan de baby helpen om beter te doen slapen, sowieso in het eerste jaar waarin er veel in zijn ontwikkeling gebeurt (tanden, lichamelijke en geestelijke groei)

 

Ook beweging kan de kalmerende reflex activeren voor pasgeboren baby’s. Het wiegen/autorijden/ het rijden in de kinderwagen bootst het effect na van de beweging die ze in de buik gewend waren. Het nabootsen van beweging kan door het gebruik van draagdoeken, het rijden in de kinderwagen, klopjes op de rug, etc. Hierdoor wordt de reflex opgezocht en kan je baby makkelijker tot rust komen. Probeer in de eerste maanden ook je baby 1 x per dag te laten wennen aan het slapen in een wieg en probeer te voorkomen dat je baby continu beweging nodig heeft om in slaap te vallen. Later kan deze beweging namelijk een mogelijke slaapassociatie worden.

 

  1. Zuigen/spenen.

 

In de baarmoeder zaten de baby’s in een positie waar ze continu de mogelijkheid hadden om op hun vingers te kunnen zuigen. Na de geboorte heeft je baby nog niet de juiste oog hand coördinatie en kan hij zijn vingers nog niet vinden en in zijn mond stoppen om zichzelf te kalmeren. Het zuigen op een speen kan de hartslag en bloeddruk verlagen en kan ook de stress doen verminderen. Zuigen op een speen mag niet de voeding vervangen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.