8-9 maanden slaap regressie

Gepubliceerd op 30 november 2021 om 22:45

Rond de 8/9 maand maakt je baby weer een grote progressie door in zijn ontwikkeling. Je baby leert zich op te trekken of zelfs te staan. Je baby merkt dat er een wereld om hem heen is en wil hier het liefst zo veel mogelijk bij zijn. De hersenen van je baby worden gevormd door het maken van nieuwe verbindingen (synapsen) Hierdoor kan het rond deze periode moeilijk zijn om je baby te settelen en zal hij zich wat meer verzetten wanneer hij gaat slapen. Je baby merkt het als je weggaat en kan hier wat meer moeite mee hebben. Je baby huilt harder en meer intens.

Vanaf  9 maand nog is het verstandig om je baby nog 2 dutjes te laten doen. 1 kort dutje in de ochtend en een wat langer dutje in de voormiddag. In de namiddag een dutje doen heeft vanaf nu effect op de nachtslaap.

Wat helpt om de verlatingsangst te overwinnen en de slaapregressie te doorstaan:

  • Er zal meer tijd overblijven om samen te spelen en te ontdekken. Speel met je baby op de speelmat en reik hem speelgoed aan. Ga met hem zitten zodat hij bij je kan komen en ga boekjes lezen, zingen of klapspelletjes doen.
  • Echt belangrijk is een routine met dutjes en voeding. De oude regel: “Rust, reinheid, en regelmaat” werkt nu nog steeds.  Als je baby elke dag op dezelfde tijden naar bed gaat, zal hij dan ook makkelijker melatonine aanmaken wat nodig is voor slaap.
  • Ook is het belangrijk dat je tegen de avond rust inbouwt en kijkt naar de behoeften en de signalen van je baby. Een fijn bedritueel kan hierbij helpen.
  • Probeer rustig te blijven wanneer je baby zijn nieuw geleerde vaardigheid uitoefent in zijn ledikant. Wanneer je baby eerder heeft laten zien dat hij kan zelf settelen dan is het nu een kwestie van tijd om dit terug te vinden. Verval niet in oude technieken, zoals het wiegen, of het elke keer iets nieuws uitproberen, maar blijf bij de techniek die je gebruikt.
  • Oefen overdag met het tijgeren en kruipen. Leg een speeltje wat verder weg.

  •  Kiekeboe! Hier ben ik, spelletjes als Kiekeboe helpen je baby die moeite heeft met afscheid nemen dat je wel weer terug komt. 

  • Probeer te laten zien dat je de ander vertrouwt wanneer je baby even bij iemand anders is en straal uit dat jij de ander vertrouwt en dat het wel goed komt. Ga niet sneller weg dan anders, maar maak het ook niet te moeilijk. 

     

    Heb je toch nog meer tips nodig voor bijvoorbeeld een goed ritme, of wat andere tips omtrent de ontwikkeling van je baby? Met een telefonisch consult kan ik je al goed vooruit helpen! 

     


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.