Slaap associaties:

Een slaap associatie is zo duidelijk als de woorden laten blijken; een associatie om in slaap te vallen. Zoals je soms een boek leest voordat je gaat slapen, of een douche of een bad neemt voordat je gaat slapen.

Ook baby’s en jonge kinderen zullen associaties makkelijk aan het slapen koppelen. Jonge baby’s zijn het soms gewend om via wiegen, vasthouden, voeden of aaien in slaap te komen. Vaak is het prettig wanneer je baby dan met jouw hulp toch in slaap komt en hij zijn benodigde rust krijgt.

Pasgeboren baby’s hebben in mijn ogen nog niet geleerd om zelfstandig in slaap te komen. Zij hebben al dan niet tijdelijk jouw hulp als ouder nodig om ze de basis van goede slaap te leren en te zorgen en te leren dat ze uiteindelijk leren om langer te slapen, waardoor ze daarna makkelijker prikkels kunnen verwerken en ze minder stress zullen ervaren en meer energie zullen hebben!

Wanneer je baby de 4 maanden is gepasseerd en je baby veelvuldig wakker wordt ’s nachts en overdag is het verstandig om eens na te denken wat je doet voordat je baby in slaap valt. Soms vraag je eens rond bij familie/vrienden en vraag je of hun kinderen wel direct in slaap vielen en makkelijk in slaap komen. Soms maak je een afspraak bij de dokter of het consultatiebureau waarin er soms geadviseerd wordt het even af te wachten, uit te zitten of iets te veranderen met voeding.

Veel kinderen en volwassenen worden even wakker tijdens het slapen. Als volwassene draai je soms even je kussen en baby’s en jonge kinderen zullen bij het wakker worden ook al snel weten wat ze nodig hebben om weer terug in slaap te vallen. Wanneer de omstandigheden om terug in slaap te komen anders zijn dan bij de start van het dutje kunnen sommige baby’s moeite hebben om terug in slaap te komen.

Het is aan te raden om even bij jezelf na te gaan hoe jullie bed ritueel eruit ziet. Wat gaat er vooraf aan het slapen? Wanneer je baby daarin jou hulp als ouder nodig heeft en je hem bijvoorbeeld in slaap wiegt, zal hij na een mooie slaapcyclus dezelfde hulp ook nodig hebben om weer terug in slaap te komen. Dat betekent dat hij simpelweg niet weet hoe hij zelfstandig in slaap kan komen en dat hij dan de associatie heeft met het wiegen tot slaap.