Wakkere tijd benadering

Gepubliceerd op 1 april 2022 om 09:52

 

Om te weten en een beetje een leidraad te hebben rondom de slaaptijden van je baby is een wakkere tijd benadering een hulpmiddel om te weten wanneer je kan verwachten dat je baby weer moe is. Een wakkere tijd benadering geeft een richtlijn aan het aantal minuten dat je baby wakker kan zijn. Dit is meer een benadering en niet een vaststaand gegeven. Indien een ritme lastig is of wanneer je baby vroeg wakker wordt kun je de wakkere tijd benadering ook volgen. Het is wel raadzaam om zo ver mogelijk richting de slaapramen te gaan werken.

 

De wakkere tijd benadering kan per kind verschillen. Sommige kinderen zijn wat gevoeliger en zullen daardoor soms wat meer slaap nodig hebben dan anderen. Daarom moet je altijd de signalen die je baby of kindje je geeft in de gaten houden. Ziektes en slaapregressies zullen invloed hebben op slaap en op deze dagen zal er meer geslapen worden en is het belangrijk om goed naar je baby en zijn behoeften te kijken.

 

Daarbij is het goed om te weten dat een baby tot 3 maanden vaak nog kortere slaapcyclussen maakt en soms al snel wakker kan worden. Een baby tussen de 0 en 12 weken kan tussen de 70 en 90 minuten wakker zijn. De komende maanden loopt de wakkertijd op en is het goed om naast de wakkertijden wat meer richting een ritme te gaan en daarnaast goed te kijken naar de slaapsignalen van je baby.  Een ritme helpt je baby in de aanmaak van de melatonine wat nodig is voor slaap.

Rond de 6 maanden kan je baby 2,5 uur wakker zijn tussen het wakker worden en het ochtenddutje en het ochtenddutje en het middagdutje. Wanneer het late middagdutje verdwijnt zal ook de wakkertijd in de middag gaan oplopen. De wakkertijd van je baby of kindje is dus echt leeftijdsafhankelijk en het is goed om dit altijd in gedachten te houden. Wanneer je baby te vroeg naar bed gaat kan hij kortere dutjes gaan maken.

 

Voor een precieze en duidelijk overzicht over de wakkertijden per leeftijd kun je mijn slaapgids van 4 maanden tot 1 jaar bestellen

Hierin staan duidelijke en concrete tips om je baby te leren kennen. Zijn signalen te zien en daarop te leren ageren. Ook de wakkertijden per leeftijd staan in een mooi schema verwerkt!

 

 

 

 

Een E-book van 72 pagina's met daarin allerlei handige tips, weetjes en kennis over gezonde slaapgewoonten en voeding! Daarnaast vind je er voor elke leeftijdscategorie ook een handige routine!

Na je bestelling ontvang je van mij (op werkdagen) binnen 24 uur de slaapgids op je mail!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.