Gedurende de dag wordt het lichaam van je baby of kindje gestuurd door bepaalde hormonen. Deze hormonen (waaronder melatonine en cortisol) sturen het circadiaanse ritme van je kindje. Hierdoor kan je kindje op bepaalde tijden makkelijker in slaap vallen, en zijn er ook tijden waarin het hormonaal gezien lastig is om je kindje te laten slapen omdat er dan geen sterke slaapdrang is.
Vlak voordat het bedtijd is komt je kindje in de "forbidden sleep zone" Binnen deze tijden is het superlastig om je kindje te laten slapen omdat er simpelweg geen tot weinig slaapdrang is vanwege de hormonale processen die zich afspelen in zijn lichaam. Je zal merken dat hij dan juist veel meer energie heeft. Wat je ziet is dat je kindje dan slaperig lijkt maar dan ineens heel actief en vrolijk lijkt te zijn.
De meeste baby's hebben tot 8 maand nog een laat middagdutje nodig, maar ook dan zul je zien dat dit het dutje is wat echt het meest moeilijk is om te laten plaatsvinden.
De slaapdrang van jou en van je kindje wordt beïnvloedt door de homeostatische slaapdruk; Dit is de slaapdruk die je hebt naarmate je langer wakker bent en fysieke en emotionele inspanning hebt geleverd. Deze slaapdruk wordt beïnvloedt door het circadiaans ritme. Het circadiaans ritme wint het van de homeostatische slaapdruk en werkt vaak tegenovergesteld. Het circadiaanse ritme houdt ons wakker wanneer we langer wakker zijn en maakt ons juist slaperig wanneer de nacht begint. Aan het eind van de dag is de wakkere component van het circadiaans ritme (de cortisol) meer dominant en veroorzaakt dus het lastig in slaap vallen gedurende deze tijden.
Reactie plaatsen
Reacties