24 maanden slaapregressie

Gepubliceerd op 18 maart 2022 om 10:33

De slaapregregressie vindt plaats rond de 2e verjaardag van je peuter. Hij kan ineens midden in de nacht wakker worden of moeite hebben met het naar bed gaan tijdens het middagdutje of tijdens de nacht.

 

Wat kunnen mogelijke oorzaken zijn van deze 24 maanden slaapgregressie?

* nachtangsten

* te kort of te lang slapen tijden het middagdutje

* life events, zoals de geboorte van een broertje of zusje 

* gemiste dutjes

* te vroeg wakker worden

* te vroeg naar bed voor het middagdutje

 

Hoe uit zich dit?

Je peuter kan ineens niet direct meer gaan slapen, dit kan onder andere inhouden dat hij het liefst door mama naar bed gebracht wil worden of dat er gevraagd wordt of papa bij hem blijft liggen totdat hij in slaap valt. Ook tijdens de nacht kan je peuter roepen of uit bed komen en gaan vragen om bijvoorbeeld water, een knuffel, graag willen dat je bij hem in bed komt liggen.

 

Consequente en liefdevolle aanpak

Dit kun je oplossen door consequent te zijn in je aanpak en door elke keer hetzelfde te doen. Wees liefdevol overdag en duidelijk tijdens de avond en nacht. Zorg dat de wakkertijd voor je peuter voldoende is zodat er een goede slaapdrang is tijdens de middag en hij makkelijk gaat slapen. 

Haal gemiste dutjes een dag later weer in, en zorg dat je peuter niet te veel dutjes mist, want op deze leeftijd gebeurt er veel in zijn lichaam en geest waardoor het toch nog vaak nog wel echt even nodig is om de rust en slaap te pakken. 

Een nachtlampje kan ook uitkomst bieden. Zorg dan wel dat het licht niet te veel blauw licht afgeeft. Blauw licht kan je peuter meer wakker houden en zorgen dat er geen melatonine kan worden aangemaakt. Het beste is om dan rood of oranje licht te gebruiken. Deze kleuren hebben het minst invloed op de afbreuk van melatonine


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.