Mijn dreumes slaapt ineens weer slechter! Wat kan ik doen?

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 14:16

Mijn dreumes slaapt ineens weer slechter! Wat kan ik doen?

Een paar tandenstokers om je ogen open te houden? Veel koffie, of iets anders met cafeïne? Zelf een middagdutje doen?

 

Wil je toch echt structurele tips om je peuter te leren begrijpen en te weten wat hij nodig heeft?

 

Rond de 18 maanden vindt de 18 maanden slaapregressie plaats. Ook deze regressie betekent weer een progressie in de ontwikkeling. Je kind kan ineens een stuk gegroeid zijn en soms komen er ineens een aantal tanden tegelijk door. Ook in zijn geheugen kan hij meer verbindingen maken. Je dreumes kan soms 2 handelingen aan elkaar koppelen, zijn hersenen zullen zich meer en meer ontwikkelen. Ook kan hij meer verlatingsangst vertonen wanneer je even of voor langere tijd weg bent.

Al deze kennis helpt je te begrijpen waarom je dreumes wat meer last heeft van deze periode. Er gebeurt gewoon gigantisch veel in zijn hersenen en zijn lichaam, wat hij nog niet kan verwoorden.

 

"Het is een fase, het is een fase het is een fase.." 

Deze periode duurt meestal zo’n 2-6 weken. Het is geheel persoonlijk en kan verschillen tussen een paar dagen tot inderdaad 2, 4, of 6 weken. Maar je zult daarna ineens merken dat je dreumes deze lichamelijke en cognitieve ontwikkelingen heeft gemaakt!

 

Maar wat kun je doen om hem en jezelf als ouder hier zo goed mogelijk in te helpen:

  • Kinderen van deze leeftijd gaan soms wat meer protesteren bij het gaan slapen. Ze krijgen meer last van verlatingsangst en zullen wat meer gaan kijken wat ze kunnen bereiken met het woordje nee.  
  • Laat je dreumes van 18 maand liever niet in de ochtend slapen. Een te lange slaap in de ochtend resulteert in een te korte middagslaap wat niet voldoende herstellend is en waardoor hij aan het eind van de dag wat geprikkeld kan zijn waardoor hij wellicht te vroeg of juist weer te laat naar bed gaat.
  • Ook kan je dreumes wat meer problemen met eten hebben. Soms wil je dreumes hierdoor niet eten rond lunchtijd. Zorg dat het eetmoment een gezellig moment is en heb niet te veel de focus op eten, maar juist op de gezelligheid.
  • Een dreumes heeft in de nacht vaak echt geen fles meer nodig. Te veel eten op andere momenten kan er voor zorgen dat hij op de belangrijke momenten te weinig eet.
  • Probeer niet te veel verschillende dingen te proberen t.a.v. het slapen. Houd het bij de positieve slaapassociaties; besteed tijd aan het bedritueel voor de avond, ga naar buiten voordat het middagdutje plaatsvindt, en wees vooral consistent in de routine. Zo weet je dreumes wat hij kan verwachten, en dat zal hij superfijn vinden!
  • Zorg ook voor tijd voor jezelf als ouder. Ga dingen doen waar jij blij van wordt. Hierna heb je vaak weer frisse moed en energie om samen met je kind te zijn.
  • Geloof in jezelf en straal zelfvertrouwen uit. Jij doet wat jij denkt wat het beste is voor je kind en de bovenstaande tips zijn een aanvulling in je kennis over wat het beste is voor je kind, en werkt vaak voor vele kinderen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.